Sunday, July 29, 2012

Janganlah Engkau Hairan..


     Bagi yg sentiasa ingat Allah pasti mereka tahu bahawa "Allah ada di mana-mana sahaja". Tiadalah kita dapat bersembunyi daripada Pengetahuan Allah, apatah lagi dari Penglihatan-Nya dan Pendengaran-Nya. Begitu juga dgn ilmu, semua ilmu diliputi oleh Ilmu Allah kerana Allah Maha Mengetahui. Janganlah berbangga dgn apa yg ada pada diri, kelak hati menjadi mati. Ingatlah, semuanya dari Allah Yang Maha Pemberi. Pesan Nabi s.a.w :

Tidak akan masuk Syurga orang yang di dalam hatinya terdapat sebesar biji sawi dari kesombongan.” (Riwayat Muslim)

     Janganlah sombong untuk tidak tunduk pada perintah² Allah kerana Allah tidak menyukai orang² yg sombong, maka janganlah sombong dengan-Nya. Apa yg ada pada diri boleh dihilangkan dalam sekelip mata sahaja, oleh-Nya. Bersyukurlah kpd-Nya, insyaAllah bertambah nikmat. Apa nikmatnya? Banyak..... Tidak terhitung oleh kita malah kita tak sedar pun bahawa kita sedang meNIKMATinya. Bila dah hilang dari diri, tidak dapat merasainya lagi, barulah kita tahu yg hilang itu adalah nikmat. Semasa meNIKMATi, lupa diri, tidak bersyukur kpd Allah. Allah nak bagitau kpd kita bahawa itu adalah nikmat, Allah hilangkan nikmat itu. Lepas tu terkenang². Barulah ingat akan nikmat. Allah boleh buat apa sahaja.
     Manusia pada hakikatnya, tidak layak dipuji bagi yg mengerti akan peringatan Tuhan. Firman-Nya:

"Segala puji bagi Allah, Tuhan Semesta Alam"
[■ QS1:2 ■]

     Kembalikan segala pujian yg diberikan kpd diri ke pada-Nya. Anugerah pada setiap manusia tidaklah sama kerana Allah Maha Kaya, Maha Pemberi. Ada yg macam ini, ada yg macam itu. Jangan ber-dengki²-an. Itu semua cubaan dan dugaan terhadap iman bagi manusia Islam.

     Masih ingat soalan ini pada artikel yg lalu (sini)?

 • Apakah yg telah mengikat seseorang manusia Islam itu yg dahulunya dia pernah menjadi kafir (contoh: pernah meninggalkan solat) tetapi kini masih berada di dalam agama Islam? Fikir menjawab : Janji lama.
 • Apakah namanya yg membuatkan kita ingat Allah tu? Fikir menjawab : Iman kpd Allah 

Aku sebenarnya risau juga nak tulis pasal ini namun disebabkan jiwa yg mendesak, aku tulis juga. Nak baca, teruskan, tak nak, bolehlah berhenti di sini. Mohon maaf.

Apakah yg dikatakan dgn 'beriman'?
     Pendek kata, Iman tu adalah 'percaya (yakin)'. Panjang pula kata, Iman adalah 'membenarkan dgn hati', 'diucapkan dgn lisan' dan 'diamalkan dgn tindakan'. Diulangi.

Pendek kata : "Iman itu adalah percaya".
Panjang kata :"Iman itu adalah membenarkan dgn hati bahawa Allah itu ada(wujud), lepas tu berikrar dgn lisan (2 kalimah syahadah), buat pengakuan bahawa tidak ada Tuhan kecuali hanya Allah dan Nabi s.a.w, pesuruh-Nya, lepas tu, dibuktikan dgn amal perbuatan, ikut perintah² Allah dan Sunnah Nabi s.a.w.

Lihatlah apa yg pendek dan panjang kata tentang 'iman'. Nanti bacalah Rukun Iman. Dapatlah faham sedikit tentang apa yg dikatakan iman.

Dari Anas r.a. katanya Nabi s.a.w bersabda : "Akan dikeluarkan dari neraka; 1. Orang yg menyebut Laa ilaaha illallaah (Tidak ada Tuhan kecuali hanya Allah), apabila di dalam hatinya terdapat kebaikan (iman) seberat biji sawi dan 2. Akan dikeluarkan dari neraka orang yang menyebut Laa ilaaha illallaah, apabila di dalam hatinya terdapat kebaikan walaupun sedikit dan 3. Akan dikeluarkan dari neraka orang yg menyebut Laa ilaaha illallaah, apabila di dalam hatinya terdapat kebaikan seberat zarrah (debu²)." [Hadis Shahih Bukhari]

     Amatilah kata² Nabi s.a.w 'AKAN DIKELUARKAN DARI NERAKA...'. Fuuhh... Adakah ini bermakna ada orang² yg beriman yg akan masuk ke neraka dulu sebelum masuk syurga? Ya. Bila dah dikatakan dikeluarkan dari Neraka, mestilah ada yg masuk neraka. Selepas dah didenda, masuk Syurgalah... Masuk syurga disebabkan ada 'iman' (Laa ilaaha illallaah) dan yg lebih utama adalah disebabkan Rahmat Allah tetapi berapa lama duduk dalam neraka (penjara) sebelum dikeluarkan? Huhuhu.. Takleh aku bayangkan... 

Dari Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda:

"Iman mempunyai lebih daripada 60 cabang. Adapun malu adalah salah satu cabang dari iman". [Hadis Shahih Bukhari]

     Haa.. Lihat. Salah satu cabang iman adalah malu. Malu kat sini adalah jenis malu untuk mengerjakan kejahatan atau segala perbuatan yg hina. Malu kpd Allah. Malu yg tidak kpd malu kpd Allah, tidaklah termasuk cabang Iman. Yg tu cabang lain. Nabi s.a.w ada juga bersabda : "Apabila engkau tidak bermalu, perbuatlah semahumu".

     Apabila manusia tak malu kepada Allah, diperbuatlahlah sesuka hatinya... Kena bala musibah, bersabarlah, kerana kita sendiri yg cari penyakit. Beriman kpd Allah adalah yakin kpd Allah. Laa ila ha illallah. Kita baca kisah² dahulu, apabila mereka yakin kpd Allah, mereka mengucapkan 2 kalimah syahadah. Sekarang pun masih ada kisah begitu. Begitulah serba sedikit tentang Iman.. Sikit sangat tu rasanya... Sesuatu yg penting dalam hidup kita ini, perlu ada rasa sedar. Cuba juga walau macamanapun untuk sedarkan diri sendiri.

Kesedaran dari pertemuan di jalanan
     Seorang manusia berpesan kpd aku, "Jangan sampai kita jadi kafir tanpa disedari, ucapkanlah 2 kalimah syahadah banyak²", aku diam. Lama juga nak difahamkan pesanan itu.
     Akhirnya bila aku mengetahui tentang maklumat 'jadi kafir tanpa disedari', aku kongsikan di sini. Mungkin itulah yg dimaksudkan oleh seorang itu. Ye lah, takde orang bagitau, kita tak tahu, kita tak baca, kita tak tahu, kita tak dengar, kita tak tahu. Pengetahuan itu amat penting bagi yg nak tahu. Tapi bila dah tahu apa tindakan kita? Hanya Allah yg tahu apa yg kita buat. Aku sedar, bahawa di dunia ini ada manusia biasa pada zahirnya tetapi luar biasa pada perkataannya. Sesetengah orang mungkin tidak gemar apabila dikatakan 'carilah sendiri', sebenarnya dalam pencarian tu, banyak pengajaran yg kita dapat ambil utk dipelajari. Jauh berjalan luas pemandangan. Biarlah lambat asalkan selamat (tidak sesat), asalkan ketika hendak meninggalkan dunia ini kita dapat mengucap 2 kalimah syahadah. Kalau cepat, tak sesat dalam perjalanan, lagi bagus. Jangan hanya menunggu, perlu ada usaha untuk itu. InsyaAllah, Allah Maha Kuasa. Alah.. macam dapat ucap 'Selamat Tinggal Dunia'. Dunia pun senyum, dunia kata 'selamatlah engkau kembali'. Jasad masuk ke dalam perut bumi juga akhirnya. Dah mengucap 2 kalimah syahadah? Apa yg kalian dapat rasakan?

Mengucap 2 kalimah syahadah
     Pernah atau tidak kalian melihat satu situasi di mana seorang manusia Islam yg sedang marah²/memaki hamun seseorang manusia yg lain? Dan datang seseorang yg lain menasihati orang yg sedang mengamuk atau marah² itu dan berkata "Mengucap! Mengucap! Apa kena dgn kau ini?! Bawa²-lah mengucap, istighfar banyak²" Malah di siaran TV pun, kita pernah mendengar kata² 'Bawa mengucaplah banyak². Ini semua fitnah...'. Persoalannya Kenapa disuruh mengucap 2 kalimah syahadah walaupun dia-nya seorang manusia Islam? 
     Dari pengetahuan yg didatangkan, mengucap 2 kalimah syahadah, adalah untuk menyatakan keislaman dan keimanan bahawa "Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu Pesuruh Allah". Apabila seseorang berada dalam situasi 'ketidaksedaran' (misalnya marah, dengki, iri hati, tak puas hati dan sebagainya), tindakan diluar dugaan mungkin menguasai dirinya. Moga² apabila mengucap 2 kalimah syahadah, dia kembali sedar sebelum bertindak. Itu sahaja perihal 'kenapa disuruh' mengucap 2 kalimah syahadah, agar kembali ingat kepada yg lupa, iaitu bahawa dirinya adalah seorang yg beragama Islam.
     Agaknya sebab itulah pakcik yg aku jumpa itu berpesan begitu "ucapkanlah 2 kalimah syahadah banyak²" kerana mungkin kita ada melakukan kesalahan terhadap Allah tanpa disedari dan menyebabkan kita terkeluar daripada Islam. Apabila terkeluar, risau amalan tidak diterima sahaja.

Contoh amalan tidak diterima:
Sabda Rasulullah (s.a.w.) yang bermaksud:
Sesiapa yg mengunjungi orang yg mendakwa mengetahui ilmu ghaib dan bertanya kepada dia sesuatu maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam. [HMuslim]

Contoh telah kafir:
Dalam hadis yang lain Rasulullah (s.a.w) bersabda yang bermaksud:
Barangsiapa mendatangi tukang ramal atau dukun lalu dia membenarkan apa-apa yang dikatakan maka sungguh dia telah kafir terhadap apa yg telah diturunkan kepada Muhammad. [Imam Ahmad]

     Dahsyat... Ouh.. kalau tidak berhati-hati berjalan di dalam dunia ini, tak tahulah nak cakap bagaimana. Ada pelajaran di dunia ini, kita pernah mohon maaf kepada manusia atas segala kesilapan kita samada yg disedari atau tidak disedari kan? Kpd Allah pun begitu jua. Namun, kata² 'terkeluar dari Islam' itu agak menakutkan kerana jika terkeluar daripada Islam kita perlulah mengucap semula 2 kalimah syahadah atau dgn kata kiasan lain 'Perbaharui Lesen untuk Beragama Islam'. Tapi sedarkah kita? Kenapa perlu mengucap 2 kalimah syahadah?

Mengucap = Naik saksi = Mengaku?
     Bila diucap 2 kalimah syahadah, kita telah buat pengakuan kpd Allah."Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan selain Allah dan aku naik saksi bahawa Muhammad itu Pesuruh Allah". Dalam buku² lama ada tertulis "Aku mengaku bahawa tiada Tuhan yg berhak disembah melainkan Allah". Ayat lama, senang sikit nak faham. Apabila kita mengaku, bermakna kita telah bersetuju, telah meyakini, telah mengikat janji dgn Allah dan Nabi Muhammad s.a.w, seterusnya apa yg perlu kita buat? Fikir... Eh.. Nabi s.a.w dah wafat? Memang tapi cuba baca Firman Allah ini:

(Dan ingatlah) akan hari (ketika) Kami bangkitkan pada tiap-tiap umat seorang saksi atas mereka dari mereka sendiri, dan Kami datangkan kamu (Muhammad) menjadi saksi atas seluruh umat manusia. Dan Kami turunkan kepadamu Al Kitab (Al Quran) untuk menjelaskan segala sesuatu dan petunjuk serta rahmat dan khabar gembira bagi orang² yang berserah diri.
[■ An Nahl, 89 ■]

     Nabi s.a.w akan menjadi saksi nanti. Bagaimana kita berjanji dgn manusia? Tiba-tiba kawan kita datang dekat kita dan cakap "Ingat tak dulu awak pernah berjanji macam nie dgn sy..", "Kau janji macamana nie.. Aduhai". Begitulah lebih kurang untuk pemahaman. Ikat janji. Ikat janji senang sangat, ucap je tetapi... Begitulah apabila kita telah berjanji dgn Allah dan Nabi Muhammad s.a.w. Maka, kita hendaklah sentiasa ingat bahawa kita membawa kalimah 'Laa illa ha illallah' dalam diri kita. Kita yg pernah mengucapkan 2 kalimah syahadah adalah sedang berjanji dgn Allah dan Nabi Muhammad s.a.w. Selawat.

Terima Kasih kepada Manusia Yang Mengingatkan
     Nabi s.a.w juga ada bersabda "kefakiran membawa kepada kekafiran". Tindakan seseorang manusia Islam yg 'menjual agama (mengingkari)' yg per-lahan² membawanya kpd kekafiran dan seterusnya mungkin menyebabkan manusia itu telah terkeluar dari Islam (seperti tidak solat).
     Bila sudah terkeluar, kemungkinan Allah beri pengajaran melalui musibah kerana di dalam musibah ada rahmat-Nya supaya kita kembali sedar siapakah kita sebenarnya. Maka, banyak²lah bersabar sebelum membuat keputusan akan sesuatu perkara. Kesenangan dunia akan sentiasa membuat tipu daya kpd kita untuk membuatkan kita menjual agama kita kerana hendakkan kesenangan itu. Pujuk rayulah. Pesan orang arif "Jika engkau sabar, maka hukum Allah tetap berjalan dan engkau mendapat pahala dan apabila engkau tidak sabar tetap akan berlaku ketentuan Allah sedangkan engkau berdosa". Naahh.. Lihat, Hukum Allah TETAP BERJALAN. Nabi s.a.w pun ada bagitau bahawa dosa-dosa seseorang itu dicuci dengan bersolat. Maka, solatlah. Ya Allah, ampunkanlah dosa kami, kasihanilah kami... (Ameen).
      Bagi yg tidak merasai yakni melakukan sesuatu yg menyebabkan terkeluar dari Islam, sukarlah untuk digambarkan bagaimana betapa gembiranya hati(jiwa) apabila terasa diselamatkan oleh Allah dari terus berada dalam kekafiran. Sentiasalah ingat Allah akan pertolongan-Nya. Terharu apabila terkenangkan kasih sayang Allah terhadap diri kita. Allah menghantar manusia² untuk menasihati kita, untuk mengingatkan kita. Hhhmm... Perlahan-lahanlah pujuk hati. Apabila kita tahu 'sebab² manusia menjadi kafir', kita renung kembali perbuatan kita yg lampau.
     Kini, kita lihat pada diri kita sendiri. Saat ini, kita masih berada di dalam agama Islam dan kembali mengikuti apa yg ada di dalam Islam. Ouh... Sebaknya mengenangkan betapa kasihnya Allah kpd diri kita. Sekurang-kurangnya, kita tidak dibiarkan terus hanyut. Inilah maksud aku pada soalan Apakah yg telah mengikat seseorang manusia Islam itu yg dahulunya dia pernah menjadi kafir (contoh: pernah meninggalkan solat) tetapi kini masih berada di dalam agama Islam? Fikir menjawab : Janji lama.
     Kita pernah berjanji dgn Allah. Ikatan janji masih ada. Disebabkan janji itu, kita diperingatkan semula. Diberi peluang lagi. Sebenarnya, Allah Maha Kuasa. Yang tidak berjanji di dunia (bukan Islam) itu tak perlulah diceritakan. Soalan yg ke 2 akan aku huraikan dalam artikel seterusnya.

Nasihat tidaklah dapat mengatasi kehendak Allah
     Kita sudah terkeluar dari kegelapan perjalanan? Alhamdullillah... Jika Allah biarkan kita berjalan dalam kesesatan(kegelapan), bagaimana? Siapa lagi nak selamatkan kita dari berjalan dalam kesesatan kalau tidak Allah yg memberi hidayah-Nya? Manusia yg ada sifat kasih sayang akan menolong kita untuk menunjukkan jalan kembali kepada-Nya seperti mana Nabi s.a.w menyampaikan peringatan kpd umatnya agar umatnya terselamat dari dibakar oleh api neraka. Begitu juga dgn manusia lain yg menasihati. Hidayah tidak ada pada manusia tetapi perkataan 'hidayah' ada pada bibir manusia.
     Allah-lah segala-galanya, manusia tidak boleh buat apa-apapun tanpa izin-Nya. Maka, mohonlah kpd Allah. Allah, Raja Manusia. Ayat di dalam Al Quran: 

"Dan tidaklah bermanfaat kepadamu nasihatku jika aku hendak memberi nasihat kepada kamu, sekiranya Allah hendak menyesatkan kamu, Dia adalah Tuhanmu, dan kepada-Nya-lah kamu dikembalikan”.
[■ Huud, 34 ■]

     Ayat di atas, 'tidaklah bermanfaat kepadamu nasihatku sekiranya Allah hendak menyesatkan kamu'. Nasihatlah macamanapun, sekiranya Allah nak sesatkan juga manusia itu, maka tidaklah bermanfaat nasihat itu. Naah... Kadang² manusia itu telah dinasihati tetapi dia buat tak tahu je. Takpe, hal dia kita tidak tahu, mungkin dia ambil tahu cumanya tindakan sahaja yg lambat. Apapun, semoga Allah tidak sesatkan kita dalam perjalanan 'pulang' ini. Ya Allah.. Jangan sesatkan kami dari jalan-Mu yg lurus.
Janganlah Engkau Hairan sekiranya manusia tidak mahu mendengar nasihat kita.. Sebaliknya hairanlah sekiranya diri sendiri tidak boleh menerima nasihat dari diri sendiri kerana di dalam diri sendiri ada sesuatu yg tersembunyi yg tidak kita sedari bahawa ianya 'ada'.

Terima Kasih Ya Allah....
     Sentiasalah tetapkan keyakinan kpd Allah, dalam apa jua keadaan, samada dalam sihat / sakit, senang / susah, suka / duka, kaya / miskin dan sebagainya. Takdir tetap hadir pada setiap saat, mati tetap sampai kpd kita. Lihat Berita Kekuasaan Allah di dalam gambar di bawah, berapa ramaikah yg akan ambil pengajaran? Sebab yg merasainya hanya seorang? Beritanya "Nampak wanita dipanggang api neraka ketika sujud taubat". Apabila dicerita, ada yg mengatakan 'aku tidak percaya'. Masalahnya 'siapa yg suruh percaya?' Itulah iman (keyakinan), barang jadi, terus jadi, terus yakin tanpa bicara. Terima kasih Ya Allah.
Berita Kekuasaan Allah
     Apakah yg membuat seseorang itu berubah dalam sekelip mata ke arah kebaikan? Ada sebab²nya bagi yg berpandangan dgn akal yg sihat. Allah pilih sesiapa yg dikehendaki-Nya untuk menampakkan kekuasaan-Nya pada yg dipilih-Nya. Yg tak dipilih mungkin tak nampak. Kita belum dipilih? Jangan putus asa. Teruskan berusaha.
     Di dunia pernah dengar kata 'mohon, jangan tak mohon, orang nak bagi kita mohon je lah'? Begitulah untuk akhirat, banyak²lah buat permohonan. Tak perlu beli borang, tak perlu download borang. Allah sentiasa menerima permohonan kita. Jangan pernah jemu.... Bila kita mohon dan cukup syarat²nya, insyaAllah dapat. Kadang², tak cukup syarat pun dapat juga apa yg dipohon, itulah rahmat-Nya. Allah Maha Pemurah. Mungkin juga istidraj yg diberikan oleh-Nya akan apa yg dipohon dgn tujuan utk membinasakan si pemohon. Hati². Sentiasalah beringat. Ada peringatan di dalam Al Quran bahawa Allah mengabulkan permohonan orang yg berdoa tetapi SYARATnya adalah SEGALA PERINTAH-Nya hendaklah kita penuhi (tunaikan). Bila dah ingat, usahalah untuk penuhi segala perintah-Nya. Firman-Nya:

Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah)Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.
[■ Al Baqoroh, 186 ■]

     Aku pun masih berusaha. Semoga dipermudahkan-Nya. Kita sebagai manusia biasa, kadang² penolakan permohonan kita terhadap Allah berubah menjadi pemberian. Apa yg kita mohon, tidak semestinya kita dapat tetapi penolakan itu ada hikmah. Itulah maksudnya 'berubah menjadi pemberian'. Kita mohon nak jadi kaya, tetapi sampai sekarang tak kaya² lagi, rupa²nya Allah bagi taufik dan hidayah-Nya yg membuatkan kita lebih bahagia dgn apa yg diberikan oleh-Nya dan bukannya kaya. Allah Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui. Kita je yg tak tahu. Sebaik-baik permohonan kita kpd Allah adalah mintalah dgn Allah agar kita dapat taat kpd apa yg Allah suruh kita buat. Sebab itu apabila kita berdoa, janganlah kita kata 'aku dah berdoa tetapi Allah tidak makbulkan lagi'. Itu tandanya kita TIDAK SABAR menunggu. Jangan pernah merasa kecewa apabila permohonan kita dgn Allah tidak ditunaikan-Nya. Bersangkalah baik apa sahaja terhadap Allah kerana insyaAllah, Allah akan beri faham kpd kita kenapa tidak ditunaikan. Teruskan berusaha utk faham sehingga kita faham akan sesuatu yg boleh membuatkan kita senyum dgn penuh keredhaan terhadap ketentuan-Nya. Jangan lupa mohon kpd Allah agar kita diberi faham.

     Mohon maaf sebab bahasa aku biasa² je. Artikel seterusnya, aku akan kongsikan mengenai waktu² untuk mengingatkan diri kita sendiri bahawa kita ada membuat perjanjian dgn Allah. Baru ingat, belum menghayati perjanjian lagi. Bersambung di 'Janji : Ucapan 2 Kalimah Syahadah'. Umur panjang bersua lagi, mohon maaf dari semua kerana terlalu banyak kekurangan di sini. Ada salah silap, sila tunjukkan jalannya yg benar. Sebenarnya aku tak tahu nak letak tajuk apa artikel ini. Huhuhu.. Apapun semoga ianya dapat membuatkan kita lebih berhati-hati... Pada peringkat permulaan perjalanan, sayangilah diri sendiri. Kpd yg pernah merasakan dirinya pernah terkeluar daripada Islam (tak perlu cerita pada orang) bersyukurlah kerana Allah telah mengembalikan kita kepada jalan yg lurus (mengikuti ajaran Islam). Mulai sekarang, peliharalah hati agar tidak tercemar lagi. Wollohua'lam.

"JANGANLAH ENGKAU HAIRAN!!!
MANUSIA ITU BOLEH BERUBAH DENGAN KEHENDAK ALLAH s.w.t WALAUPUN DENGAN SEKELIP MATA"

PERINGATAN: Ayat 5594 dari 6236 [QS76:3]

Sesungguhnya Kami telah menunjukinya jalan yang lurus; ada yang bersyukur dan ada pula yang kafir.

Thursday, July 19, 2012

Jangan Sampai Jadi Kafir Lagi     Sudah 12,669 hari aku dihidupkan. Berapa lama lagi? Aku tak tahu. Menulis(menaip) selagi ada masa. Artikel yg terdahulu (sini), Nabi s.a.w bersabda, "Bersegeralah kamu beramal sebelum menemui fitnah (ujian berat terhadap iman) seumpama malam yg sangat gelap.Seseorang yg beriman di waktu pagi, kemudian di waktu petang dia sudah menjadi kafir atau seseorang yg beriman di waktu petang, kemudian pada esok harinya, dia sudah menjadi kafir. Dia telah menjual agamanya dengan sedikit dari kesenangan dunia". Aku yakin. Fikir tertimbul lalu mengapungkan artikel ini. Soalannya :
 1. Adakah manusia beriman yg dimaksudkan oleh Nabi s.a.w itu sedar bahawa dia sudah menjadi kafir?
 2. Bila dikatakan sudah jadi kafir, apakah amalan²nya diterima sepanjang tempoh kekafiran itu?
 3. Bila pula dia kembali kpd Islam?
     Mari kita susuri perjalanan ini...  Aku kongsi apa yg sekadar ada dan boleh, tidaklah aku pinta kalian membenarkan apa yg aku katakan di blog ini sebaliknya rujuklah pada org² yg lebih arif terlebih dahulu. Aku hanya bermusafir. Di blog ini tempat aku berhenti seketika, melepaskan apa yg ada buat tatapan bersama. Aku tahu Allah Melihat apa yg aku buat. Kebenaran itu ada di dalam Al Quran dan Hadis dan di dalam jiwa² manusia yg membenarkan Allah itu Tuhannya dan Muhammad itu pesuruh Allah dan Islam itu agamanya. Terlalu banyak maqam² (tingkat²/darjat²) manusia di dunia ini (yg pernah aku jumpa). Hanya 'rasa (nafsu)' yg membezakan antara mereka; termasuklah rasa takwa di dalam diri mereka. Aku tak rasa apa yg mereka rasa. Itu benar. Masih ingat artikel² aku yg dahulu? HIDUP INI ADALAH RASA.
Ke sana Ke mari
     Aku? Aku masih di sini, kadang² ke sana, kadang² ke sini, tak tahu apa yg dicari, padahal Allah itu dekat dgn diri. Akhirnya diam 'duduk' menyepi mengingati Ilahi akan peringatan²-Nya bahawa mati itu pasti yg akan membawa diri pulang ke tempat yg abadi. Ouh... Bila? Buat persiapan walaupun tak tahu bila..   
     Ada sebuah kisah di Terengganu, di mana seorang anak murid dimarahi oleh gurunya. Kata gurunya 'Kau tak payah sibuklah nak betulkan orang lain (menasihati), perbetulkan dirimu tu dulu'. Itu kisah bukan kisah aku. Jika tak faham, jgn ambil kisah. Buat je tak kisah. Aku kisah, maka aku ambil pengajaran bila aku dengar. Aku sekadar berkongsi je. Kat blog ini pun, aku sekadar berkongsi sahaja. Asalnya, untuk aku sendiri, aku tulis, aku baca, aku kongsi. Siapa nak berteduh (baca), silakan. Apa yg aku tahu bukan aku yg punya. Aku tiada apa-apa pun. Tiada apa-apa bukanlah bermakna kosong, namun kosong itu bermakna bagi yg mengerti.

Contoh manusia yg Pagi beriman, Petang sudah menjadi kafir

Fikir 1: Adakah seseorang manusia Islam itu sedar bahawa dirinya yg sihat itu adalah 'seorang pesakit yg sedang tidak menyedari bahawa dirinya sedang sakit / sedang berpenyakit'?

Renungan:
     Allah letakkan pelajaran² (ilmu²-Nya) di dunia. Sekiranya kita sakit, kita makan ubat. Kita makan ubat sekali, belum tentu kita terus sembuh. Kena makan banyak kali, baru penyakit itu sembuh, Allah-lah yg menyembuhkannya. Jika kita makan ubat tu sekali je, terus sembuh, Allah juga yg menyembuhkan, kuasa Allah. Begitulah dosa, taubat sekali belum tentu sembuh. Kena taubat banyak kali, baru penyakit (dosa) kita terhapus, Allah juga yg menyembuhkannya. Jika sekali taubat, terus disembuhkan (dihapuskan), Allah juga yg sembuhkan, kuasa Allah. Apa penyakitnya? Banyak jenis²nya.. Dosa itu penyakit, taubat itu penawarnya (ubat).

Fikir 2: Adakah seseorang manusia Islam itu sedar bahawa dirinya pernah / sedang menjadi kafir?

Dahsyat Betul Geram.. Hehehe..
Renungan:
    Nabi s.a.w bersabda: "Perjanjian di antara kita orang Islam dan orang kafir ialah solat dan sesiapa yang meninggalkan solat sesungguhnya dia telah menjadi seorang kafir". (Hadis Riwayat al-Tirmidzi) dan Nabi s.a.w bersabda: "Sesungguhnya yang membezakan antara seseorang dengan kesyirikkan dan kekufuran adalah dengan meninggalkan solat". (HR Muslim).
  Maka, terbuktilah apa yg Nabi s.a.w katakan bahawa ada manusia yg beriman di waktu pagi, petang menjadi kafir. Dalam hal ini (peringkat ini), aku kaitkan dgn meninggalkan solat selepas pernah melakukan solat. Ketika umat manusia Islam masih kecil, pasti mereka telah solat di tempat mereka bersolat. Bila sudah besar dan  terlalu sibuk dgn urusan dunia, solat ditinggalkan (menjual agama). Baca hadis sekali lagi. Bila sudah kafir, maka duduklah dia dalam kerugian. Apakah amalan diterima selepas menjadi kafir? Aku fikir. Banyak soalan di dalam Al Quran. Cuba jawab soalan ini:

  Pada hari yang di waktu itu ada muka yg putih berseri, dan ada pula muka yg hitam muram. Adapun orang² yg hitam muram mukanya (kepada mereka dikatakan): “Kenapa kamu kafir sesudah kamu beriman? Kerana itu rasakanlah azab disebabkan kekafiranmu itu”.
  [■ Ali'Imran, 106 ■]

       Apa nak dijawab apabila ditanya 'Kenapa kamu kafir sesudah kamu beriman?' Kita bayangkan Allah kata 'Aku suruh solat, apasal kau tak solat?! Apasal kau tak sembah Aku?! Oleh kerana kau tak solat, sekarang rasakanlah azab-Ku ini!!'. Fuuuhh... Takut tak? Tak takut? Takpe. Anda seorang yg berani di dunia ini.
       Teringat aku masa kecil², arwah abah aku bertanya 'Bakpe(kenapa) mu dok sembahyang? sebab mu dok sembahyang, rasakanlah.....'. Aaadduuuhhhh.... Kenangan indah...

  Antara sebab² menjadi kafir
         Sama²-lah kita fikir tentang contoh di atas tadi. JANGAN TINGGAL SOLAT. Kalau TERTINGGAL SOLAT, tu lain pula ceritanya. Mari kita lihat, antara perkara² yg boleh menyebabkan seseorang yg beriman itu menjadi kufur(kafir) :

  1. Mengingkari rukun (pokok²) keimanan
  2. Mengingkari Al-Quran dan kandungannya
  3. Merasa ragu² atau syak terhadap sesuatu yg telah dipercayai
  4. Menghina atau mempersendakan agama Islam
  5. Menentang hukum² Islam yg diketahui umum
  6. Menghalalkan perkara yg haram dalam Islam atau sebaliknya, di mana hukum itu diketahui umum
  7. Mengingkari perintah Allah secara menentang dan persenda
  8. Bercita-cita atau menginginkan kekufuran 
  # Sumber dari Buku Punca-punca Murtad

       Itu antara yg disenaraikan dan mungkin banyak lagi sebab² yg lain jika terus digali. Semakin dikorek semakin dalam, semakin digali semakin luas, akhirnya lemas. Ilmu Allah Maha Luas dapat sikit pun Alhamdullillah, dapat banyak berserahlah diri, tak tahu apa akan terjadi. Tawakkallah sepenuh hati. Ambil 8 sebab tu, dan semak satu per satu. Sibukkanlah mencari kesalahan diri sendiri. Tanyalah pada diri sendiri 'Pernahkah aku buat perkara [1 hingga 8]......?' Bila dah tanya pada diri sendiri dan ada jawapan 'pernah', cuba jawab soalan ini pula:

  Bagaimanakah kamu (sampai) menjadi kafir, padahal ayat² Allah dibacakan kepada kamu, dan Rasul-Nya pun berada di tengah² kamu? Barangsiapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus.
  [■ Ali'Imran, 101 ■]

  Hhhhmmm...... Al Quran ada lagi di dunia ini. Kata² Nabi s.a.w pun dan sunnah² Nabi s.a.w pun masih ada di dunia. Apa jawapan kalian? Fikir lagi...

  Sedar dari kekafiran
       Apakah mungkin satu ketika dulu kita pernah jadi 'kafir sementara' kerana telah menjual agama untuk mendapatkan kesenangan dunia dgn membenarkan antara 8 perkara di atas berlaku pada diri seperti mana contoh meninggalkan solat tadi? Bagi yg pernah melaluinya, perkara itu sudahpun berlalu. Yg lalu tetap berlalu. Bg yg pernah melihat orang tidak solat, perkara itupun sudah berlalu. Sudah lihat kan? Dah berlalulah. Hal 'kekafiran' itu diketahui apabila perjalanan hidup seseorang manusia Islam itu sampai kpd pengetahuan 'sebab² menjadi kafir' dan bila diimbas semula perjalanan yg lalu, ALAMAK !!! Alamak? A.. A.. Aaalaaamaaaak..
       Apakah kita sangka apabila kita berada di dalam Islam, kita akan Islam selama-lamanya? Awas jangan tertipu dgn kata² sendiri (nafsu). Berapa ramai yg kita tahu sudah murtad? Dalam Al Quran, Allah telah bagi amaran agar kita mati dalam keadaan beragama Islam dan beriman. Nabi Yusuf pun pernah berdoa supaya diwafatkan dalam Islam. Firman Allah:

  Ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau telah menganugerahkan kepadaku sebahagian kerajaan dan telah mengajarkan kepadaku sebahagian takbir mimpi. (Ya Tuhan), Pencipta langit dan bumi, Engkaulah Pelindungku di dunia dan di akhirat, wafatkanlah aku dalam keadaan Islam dan gabungkanlah aku dengan orang-orang yang soleh".
  [■ Yusuf, 101 ■]

  Siapakah yg mencipta diri anda? Mohonlah kpd yg mencipta diri kita. Persoalannya, apakah amalan yg dibuat ketika menjadi 'kafir sementara' dulu diterima oleh Allah (pahala)? Ouh... Bila dikenangkan, ruginya masa (umur) yg telah di-sia²-kan. Allah ada berfirman :

  Orang² yang kafir kepada Tuhannya, amalan² mereka adalah seperti abu yang ditiup angin dengan keras pada suatu hari yang berangin kencang. Mereka tidak dapat mengambil manfaat sedikitpun dari apa yang telah mereka usahakan (di dunia). Yang demikian itu adalah kesesatan yang jauh.
  [■ Ibrahim,18 ■]

      Harapan, semoga Allah terima amalan² yg lalu. Berserah pada takdir. Masa tidak akan kembali. Bila jadi kafir, banyaklah kerugiannya. Kita kumpul abu (amalan), datang angin kencang, habis semuanya hilang entah ke mana. Kita tidak dapat mengambil manfaat sedikitpun dari apa yg kita usahakan di dunia ini semasa di akhirat nanti. Begitulah gambaran ketika berada dalam keadaan 'kekafiran'.
      Alhamdullillah.. Allah tidak matikan kita ketika kita berada dalam keadaan itu. Allah telah beri banyak kali peringatan kpd manusia Islam yg telah menjadi kafir tapi manusia itu masih degil. Allah lihat manusia itu degil sangat, tak nak kembali kepada-Nya, Allah bagi musibah. Ambil nak sangat !! Tak nak kembali lagi, Allah bagi musibah lagi.. dan lagi.. dan lagi.. 
       Bila dapat musibah, baru nak kembali kpd Allah. Baru sebut nama Allah. Baru sedar. "Ya Allah.. Ya Allah.." Mula² mungkin tak puas hati dgn apa yg tertimpa "Kenapa aku? Kenapa tidak dia..." tetapi lama² kelamaan baru faham bahawa Allah beri musibah kerana Allah sayangkan kita (sangka baik) dan musibah itu tertimpa disebabkan kesilapan kita sendiri. Allah nak hapuskan dosa, Allah beri musibah. Fikir. Allah Maha Bijaksana. Kita bodoh. Tak tahu apa-apa. Jangan biarkan kepandaian mengatasi kebijaksanaan.
       Hhmm.. Bila dah tahu kerugian yg terbuang diwaktu lalu, kini dgn masa yg masih ada ini, kita beramal solehlah. Kita carilah ilmu yg dapat membantu kita menjadi lebih baik dari hari² yg telah berlalu. Rukun Islam ada, Rukun Iman ada. Belajar dari mula, tidak mengapa, Allah tahu cuma janganlah malu. Semoga Rahmat Allah tercurah ke atas kita.

  Mencari ilmu untuk sedarkan diri sendiri
       Allah letakkan ilmu² di dunia ini. Nabi s.a.w pun kata wajib tapi lihatlah ilmu apa yg wajib tu. Nabi s.a.w bersabda:

  "Menuntut ilmu adalah satu fardu yang WAJIB atas tiap-tiap seorang Islam."

        Nak tuntut semua ilmu kat dunia ini? Huuuuhh... Aku tak mampu. Nak ikut semua sunnah Nabi s.a.w, aku masih tak mampu. Ya Allah, berilah kekuatan. Dari hadis, maka, wajiblah kita mencari ilmu yg dapat mendekatkan diri kpd Allah (walhal Allah amat dekat dgn kita). Setakat ini, kita sudah dapat tahu 'sebab² menjadi kafir'. Semoga kita dapat elakkan diri kita untuk terkafir lagi. Yg masih belum solat tu, solatlah. Dah dapat tahu, teruskanlah perjalanan dgn ber-hati² dan sentiasalah mengingatkan diri sendiri (cakap dgn diri sendiri). Cakap dgn diri sendiri? Nabi s.a.w ada bersabda:

  Apabila Allah menghendaki kebaikan kepada seseorang, maka Allah akan menjadikan untuknya penasihat dari hatinya (sendiri)
  (Riwayat Abu Mansur Ad-Dailami)

       Nasihatlah diri sendiri. Jangan putus asa dari Rahmat Allah kerana sekiranya berputus asa dari Rahmat-Nya, maka kita tergolong dalam golongan orang² kafir. Semoga kita istiqomah yakni 'JANGAN PUTUS ASA DARI RAHMAT-NYA'. Amaran Allah:

  "Sesungguhnya orang² yang beriman kemudian kafir, kemudian beriman (pula), kemudian kafir lagi, kemudian bertambah kekafirannya, maka sekali-kali Allah tidak akan memberi ampunan kepada mereka, dan tidak (pula) menunjuki mereka kepada jalan yang lurus."
  [■An-Nisaa',137■]

       Dah beriman, kemudian kafir lagi, beriman lagi, lepas tu kafir lagi, lepas tu bertambah-tambah kekafirannya.. Nampak macam nak main² je, nanti Allah main²kan kita. Dalam ayat itu 'Allah tidak akan memberi ampunan dan tidak menunjuki kita kpd jalan yg lurus'. Fuuhh.. Sesatlah kita.  JANGAN MAIN-MAIN. Hhhm... Maka, kini sedarlah kita bahawa ada sebab² yg boleh menjadikan seseorang manusia Islam itu menjadi KAFIR. Allah berkuasa membolakbalikkan hati kita. Ya Allah, teguhkanlah hati kami untuk terus berpegang kepada agama-Mu.

  SEDAR - Sedarlah Engkau, Dia Allah, Rabbmu(Tuhanmu)

       Jangan tinggalkan solat. Tiada solat, tiadalah agama. Carilah ilmu untuk sedarkan diri kita sendiri. Baru dapat rasa yg kita ini bertuhankan Allah. Segala apa yg ada di dunia ini, akan kembali kpd Allah. Alhamdullillah... Sambil² tu berkongsilah untuk kebaikan bersama..

  Di hari penyesalan
       Aku manusia biasa. Maklumat setakat yg ada sahaja. Kutip sana, kutip sini untuk buat bekalan di akhirat nanti. Aku minat dgn Kitab Al Quran dan Hadis² namun apa yg terdaya olehku, aku buatlah, kalau salah tolong tunjukkan mana tempatnya. Aku orang baru belajar, bahasa Arab langsung tak tahu. Bila aku baca terjemahan ayat ini:

  "Oleh sebab itu berikanlah peringatan kerana peringatan itu bermanfaat,"
  [■ Al A'la,9 ■]

  Maka, mana yg ada, aku kongsilah. Semoga bermanfaat kpd diri aku sendiri dan kalian jua. Risau juga bila mati datang menjemput, tak sempat nak kongsi, tak sempat nak bersaham. Berilah peringatan kpd diri sendiri. Nabi s.a.w kata 'Sampaikanlah perkataanku walaupun satu ayat'. Kongsilah tu maknanya, tak pun 'SHARING IS CARING'. Ok. Kita kembali semula.
  Lalai: Lupa Allah bagi rezeki
       Dalam mencari ilmu untuk sedarkan diri sendiri macam² maklumat dijumpai. Ilmu ada mengatakan, "jika seseorang telah keluar dari Islam (berikrar) / terkeluar dari Islam wajib baginya mengucapkan semula 2 kalimah syahadah untuk masuk ke dalam Islam semula". Kata 'terkeluar dari Islam' itulah yg merisaukan diri yakni manusia Islam tidak menyedari bahawa dirinya sudah terkeluar dari Islam. Tapi masalahnya sedar ke bahawa diri dah terkeluar dari Islam? Dari contoh tadi, tidak solat, jadi kafir. Ubah intonasi suara. Dah sedar ke? Sedar dah ke? Ke dah sedar?
      Bersendirianlah seketika dan renungkanlah sendiri apa yg telah kita perbuat, Allah Maha Mengetahui / Maha Melihat apa yg direnungkan walaupun Allah sentiasa sibuk dengan urusan-Nya. Akuilah sendiri kesalahan dan kesilapan yg lampau, Allah Maha Mendengarinya, Allah Maha Pengampun, Maha Pengasih.
       Bagi manusia yg pernah merasa bahawa dirinya pernah terkeluar dari Islam (setelah mengetahui sebab² menjadi kafir) dan direnungkan kembali masa lampaunya hinggalah ke saat ini, Alhamdullillah... Maka, ucaplah semula 2 kalimah syahadah. Itu lebih baik. Bagi yg sudah berubah, hari ini kita berpeganglah pada agama Islam. Bersyukurlah.. Allah masih beri peluang untuk kita berubah, untuk kita mendapatkan keredhaan-Nya, untuk kita memohon ampun kepada-Nya. Allah tidak biarkan kita terus menerus berkeadaan seperti sebelumnya. Semoga di akhir kehidupan kita adalah sebuah pengakhiran kehidupan yg diredhai. Pasti kita org yg paling gembira apabila berada di dalam liang lahad. Alhamdullillah... Aku pun ingin begitu kerana diri hanya seorang tika berada di dalamnya. Ayuh.. Sama² berusaha.

  Ingat semula apa yg telah terjadi
       Mungkin dahulu kita banyak ketawa kerana terlalu gembira dgn kesenangan dunia tetapi kesenangan itu sudah ditarik kembali. Habis semuanya, tiada satu pun yg tinggal. Jangan dilalui jalan yg dahulu kerana terlalu banyak perangkap duniawi yg kita tidak sedari hingga hati diwarnai dgn warna² duniawi. Kini, kita senyumlah. Apa nak dihairankan, apa nak dikesalkan yg telah hilang, yg penting kita tahu, Allah dekat dgn kita. Dahulunya, semuanya adalah pinjaman dari Allah untuk kita gunakan ke jalan-Nya. Tapi kita tidak menggunakannya. Yg perlu dikesalkan adalah umur yg telah disia-siakan. Allah sayang kpd kita. Jika kita menyedari, sayang Allah tidak dapat dibandingkan dgn apapun. Hanya diri kita sendiri yg merasainya, yg mengerti erti kasih sayang-Nya. Kita yg merasai nikmat itu. Begitu juga dgn manusia yg lain. Anugerah masing². Tidak dapat untuk dikongsikan apatah lagi nak diceritakan. Menjadi rahsia yg tiada akan terungkai. Berbahagialah kita dalam sepi. Menemani diri mengingati mati. Apalagi yg hendak dicari? Ingatlah Allah selalu. Segala pemberian-Nya terimalah dgn redha, sikit atau banyak itulah pemberian. Bersyukurlah.. 
        Bagaimana kita menghargai kasih sayang Allah terhadap kita? Ada hikmah di sebalik kejadian. Dosa itu menarik kita mendekat kepada Allah (mohon ampun) dan Ujub (merasa diri bagus) itu dapat menjauhkan kita dari Allah. Dahulu akhirat dibelakangkan (ditinggalkan), kini akhirat sudah dihadapankan (didahulukan). Apabila kita menyesali perbuatan yg dahulu, membuatkan kita kurang ketawa dan banyak menangis serta merasa kecil dan rendah diri di sisi Allah (ingat Allah). Apabila baca Al Quran dan tiba pada terjemahan ayat ini:

  Maka hendaklah mereka tertawa sedikit dan menangis banyak, sebagai pembalasan dari apa yang selalu mereka kerjakan.
  [■ At Taubah, 82 ■]

       Bertaubatlah dan ingatlah akan apa yg telah kita kerjakan di waktu dahulu dan ingatlah Allah sedang 'membalas' terhadap apa yg telah kita lakukan dahulu. Sabar dan redhalah hingga akhir hayat kita. Lebih baik di balas di dunia sahaja. Selesai di dunia sahaja. Kalau boleh menangis, menangislah. Menyesali. Selagi dihidupkan, balaslah semula apa yg telah kita kerjakan dahulu dgn kebaikan. Dulu banyak buat dosa, kini buatlah kebaikan, perbaikilah diri. Pedulikan apa orang kata, sebaliknya doakanlah mereka kerana mereka tidak merasai apa yg kita rasa. Kita dahulu buat kesalahan kerana kebodohan kita. Bila kita perbaiki diri, insyaAllah Allah kasih kpd kita. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Firman-Nya:

  Kemudian, sesungguhnya Tuhanmu (mengampuni) bagi orang² yang mengerjakan kesalahan kerana kebodohannya, kemudian mereka bertaubat sesudah itu dan memperbaiki (dirinya); sesungguhnya Tuhanmu sesudah itu benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
  [■ An Nahl, 119 ■]

       Kita akuilah kepada Tuhan, kenapa berat sangat lidah(hati) untuk diangkat? Kita buat salah kerana kebodohan diri. Dia Maha Mendengar. Mengadu pada manusia, hanya kutukan/(.........) di dengari walhal perkara sudah berlalu, bukan kita meminta simpati tetapi hanya perlukan doa untuk diri. Mengadulah pada Tuhanmu. Dia lebih Mengerti apa yg dirasai oleh diri.  Bersyukurlah kerana dapat buat kebaikan sebab yg mendatangkan kebaikan itu adalah Allah jua bukannya diri kita sendiri. Ingat kalimah 'Lau haula wala quwata illah billah'. Yg membolehkan kita berbuat kebaikan itu adalah Allah. Keluar kata² dari satu pintu hati, 'segala yg baik datangnya dari Allah, segala yg buruk datangnya dari sy sendiri'. Ingat, Allah-lah segala-galanya. Untuk berubah, banyakkanlah pandang kepada diri sendiri. Al Quran ada 6236 ayat, bacalah untuk buat penawar hati.
       Di awal artikel tadi, aku ada bertanyakan
  1. Adakah manusia beriman yg dimaksudkan oleh Nabi s.a.w itu sedar bahawa dia sudah menjadi kafir? Telah aku kongsikan.
  2. Bila dikatakan sudah jadi kafir, apakah amalan²nya diterima sepanjang tempoh kekafiran itu? Yang ini aku tidak tahu, fikirlah sendiri.
  3. Bila pula dia kembali kpd Islam? Mengucap 2 kalimah syahadah, kembalilah. Berserah pada Allah. Allah Maha Penerima Taubat.

  Sudah selesai soalan² itu dgn setakat apa yg ada. Muncul soalan baru.
  • Apakah yg telah mengikat seseorang manusia Islam itu yg dahulunya dia pernah menjadi kafir (contoh: pernah meninggalkan solat) tetapi kini masih berada di dalam agama Islam? 
  • Apakah namanya yg membuatkan kita ingat Allah tu?

  "Jangan sampai jadi kafir lagi" berhenti di sini. Bersegeralah beramal sebelum ujian berat terhadap iman tiba. Rupanya, aku menjawab soalan aku sendiri. Sebelum mati, selesaikan urusan dgn Allah. Aku menulis dgn sekadar yg ada dan bukanlah bermakna aku tahu segalanya. Aku terasa, aku jahil. Semakin banyak aku tahu, semakin banyak aku lupa. INGAT.

  I - Iman kepada Allah
  N - Niatlah kerana Allah
  G - Gunalah kerana Allah
  A - Amallah kerana Allah
  T - Takutlah kepada Allah

  Aku tidak tahu, aku tidak pandai menulis. Aku rasa ingin menulis maka aku menulis. Aku selalu lupa sebab itu aku menulis. Nanti aku cari lagi buat pedoman diri. Usahlah menanti kerana ianya belum pasti, sebaliknya carilah sendiri juga. Ramai di luar sana yg pandai. Aku tidaklah pandai. Sebenarnya, Message aku hanya satu 'JANGAN TINGGAL SOLAT'. Mohon maaflah atas segalanya kerana kalian baca sampai habis. Bersambung di artikel yg seterusnya "Janganlah Engkau Hairan.."... Wollohua'lam.

  PERINGATAN: Surah Al Baqoroh, ayat 126

  Dan (ingatlah), ketika Ibrahim berdoa: "Ya Tuhanku, jadikanlah negeri ini, negeri yang aman sentosa, dan berikanlah rezeki dari buah-buahan kepada penduduknya yang beriman di antara mereka kepada Allah dan hari kemudian”. Allah berfirman: "Dan kepada orang yang kafirpun Aku (Allah) beri kesenangan sementara, kemudian Aku (Allah) paksa ia menjalani seksa neraka dan itulah seburuk-buruk tempat kembali"

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  /* kun tambah radar